Proteine dieet

Wat is een proteïnedieet ?

Bij een proteïnedieet eet je proteïnen ( eiwitten ) en worden bewust koolhydraten weggelaten.

Koolhydraten waaronder vooral de ‘snelle suikers’ doen bij het eten ervan onze bloedsuikerspiegel stijgen, als gevolg daarvan gaat onze pancreas constant insuline produceren. Die overtollige insuline zorgt voor een daling van de bloedsuikerspiegel waardoor je je futloos voelt en opnieuw ‘ snelle suikers ‘ wil verorberen. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht van afwisselend een te hoge en te lage bloedsuikerspiegel met hongergevoel en drang naar zoet.

Wanneer je meer koolhydraten consumeert dan ons metabolisme kan gebruiken als energie, dan worden die door de lever omgezet in vet wat doorgesluisd wordt naar de vetcellen.

Pure proteïnen eten, gecombineerd met groenten en het verbannen van koolhydraten, veroorzaakt geen te snelle bloedsuikerspiegel en bijgevolg ook geen overprikkeling van de pancreas. Resultaat : het hongergevoel tussen de maaltijden blijft weg. Doordat de lever ook geen koolhydraten meer in energie kan omzetten gaat ons metabolisme op zoek naar een andere energiebron nl. onze vetreserves.

Vandaar dat je bij een proteïnedieet enkel je vetreserves verliest en niet je spiermassa, wat bij een ander drastisch dieet wel het geval is.

Kan iedereen met een proteïnedieet beginnen?

In principe wel. Voor de zekerheid consulteer je best eerst je arts. Diabetici mogen het dieet soms niet volgen. Ook mensen met kanker, slechte werking van de lever of nieren, een recent hartinfarct, hebben de goedkeuring van hun huisarts nodig. Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven mogen in ieder geval niet starten.

Is het een gezond dieet ?

Het antwoord op deze vraag is ja. Wanneer je een proteïnedieet volgt bij een deskundig iemand, wanneer je de instructies strikt naleeft én wanneer je extra vitamines en mineralen consequent inneemt, dan heeft het proteïnedieet geen enkel neveneffect voor de gezondheid.

Hoe begin ik aan zo’n proteïnedieet ?

Je maakt een afspraak voor een eerste consultatie. Gedurende vijfenveertig minuten krijg je alle mogelijke uitleg zodat je zonder zorgen kan starten. Omdat het misschien veel informatie tegelijkertijd is, krijg je alle uitleg nog eens schriftelijk mee naar huis. Je krijgt bovendien per fase een overzichtelijk schema mee en ik help uiteraard bij het uitzoeken van de passende proteïnesupplementen. Daarna kom je wekelijks terug op consultatie. De consultaties zijn inbegrepen in de prijs van het dieet, dat schommelt naargelang de fases.

Hoe ziet een dieet-dag eruit ?

In de eerste fase volg je een strikt schema met 4 proteïnesupplementen gecombineerd met de toegelaten groenten, fruit, vlees of vis en zuivel. Naarmate je je streefgewicht bereikt voegen we opnieuw brood, rijst, …. in je schema zodat we koolhydraten terug opbouwen en dan halen we geleidelijk de proteïnesupplementen weg. Zodat je zeker geen jo-jo effect hebt.

Groenten

De toegelaten groenten mogen op verschillende manieren klaargemaakt worden :

 • in salades
 • in papillot
 • gestoomd, gekookt, gestoofd zonder vetstof
 • natuur

Je kan op smaak brengen met :

 • zout, peper
 • kruiden en aromaten
 • knoflook, ui als specerij
 • azijn
 • mosterd (2 koffielepels per dag)
 • olijfolie (2 koffielepels per dag)

Heb ik honger enzo tijdens het dieet

Nee, je hebt helemaal geen honger. Je zal je ook niet moe of slap voelen. Dat komt omdat je lichaam na drie dagen in ketose gaat. Je lichaam gaat nu de vetten verbranden in plaats van voorbeeld koolhydraten. De ketonlichaampjes in de maag houden het honger gevoel weg. Bovendien voel je je door dit proces ineens veel levenslustiger en fitter.

Ik zie die proteïnesupplementen toch niet zitten ……. 

Het is inderdaad een gekke gedachte dat je gedurende een korte periode poedertjes gaat klaarmaken om in te nemen.
Hier moet je je even overzetten. Deze proteïnesupplementen zijn geen vervangmaaltijden. De enige reden waarom die supplementen noodzakelijk zijn, is omdat ze goed zijn voor de gezondheid van je lichaam.
Deze natuurlijke eiwitten zorgen er immers voor dat je je spiermassa behoudt en geen roofbouw doet op je lichaam. Ze zorgen ervoor dat je op een lichaamsvriendelijke manier een snel en stabiel resultaat kan bekomen.

Enkele regels om tot een succesvol resultaat te komen

 • geen enkel slippertje toelaten tijdens dieet
 • voldoende water drinken : 1,5 l per dag
 • eventueel aanvullen met vitamines A,C en B groep
 • eventueel aanvullen met mineralen : calcium, kalium, ijzer, natrium, magnesium
 • geen suiker of derivaten gebruiken (aspartaam mag wel)
 • ’s middags en ’s avonds groenten naar believen eten
 • dierlijke vetten (boter,slagroom) en plantaardige vetten (cocos, margarine) vermijden
 • het voedsel mag men zouten
 • alcohol vermijden
 • verse of diepgevroren groenten verkiezen boven conserven

De resultaten

Wanneer eenvoudige dieetregels nagevolgd worden en de noden aan eiwitten gedekt zijn, komt men heel vlug tot een duurzaam resultaat dat het welzijn van de patiënt en de veiligheid van het dieet verzekert.
De afslanking gebeurt meestal sneller bij mannen dan bij vrouwen.
Tijdens de periode die de menstruatie voorafgaat kan er zich waterretentie voordoen waardoor het gewichtsverlies tijdelijk verborgen blijft.
Men merkt ook dat het gewichtsverlies niet geleidelijk gebeurt..

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial